top of page
Τι είναι τα ΣΒΑΚ
Oι «Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – ΣΒΑΚ», Στρατηγικές για πόλεις πιο ανθρώπινες, καθυστέρησαν πολλά χρόνια μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα. Προηγήθηκαν, από το 1984, η μεγάλη καμπάνια στη Γαλλία για τις «Στρατηγικές Αστικών Μετακινήσεων» , αλλά και στο Ην. Βασίλειο τα «Τοπικά Σχέδια Μεταφορών», των οποίων οι στόχοι συγκλίνουν με τους στόχους των ΣΒΑΚ.
Πρωτεύων σκοπός των ΣΒΑΚ είναι να δώσουν απάντηση στους κινδύνους από την κλιματική απορρύθμιση, καθώς πράγματι είναι ραγδαίος ο ρυθμός αύξησης των καταστροφικών φαινομένων που οφείλονται σε αυτήν.
Είναι επείγον να κινητοποιηθούν οι χώρες του πλανήτη και όντως, ως προς αυτό, ο ΟΗΕ ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες. Η επιστημονική Διακυβερνητική Επιτροπή του για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC), σε πρόσφατη έκθεσή της, υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα, για να συγκρατήσει τις αναμενόμενες δραματικές εξελίξεις, οφείλει μέχρι το 2030 να έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, κατά 45% και κατά 100% μέχρι το 2050. Στην Ευρώπη που επιθυμεί να έχει το προβάδισμα και να αποτελέσει και το παράδειγμα για τον υπόλοιπο πλανήτη, στις 28.11.18 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από πιέσεις 10 κυβερνήσεων, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 51% του συνολικού πληθυσμού της, ανακοίνωσε Οδικό Χάρτη με τα βήματα που εισηγείται να ακολουθηθούν, ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.
Η κλιματική απορρύθμιση μπήκε στην ατζέντα της πολιτικής και φαίνεται ότι γρήγορα θα προηγηθεί όλων των άλλων. Ήδη έχει ξεφύγει από τα χέρια των ειδικών και έχει αναδειχθεί σε βασικό αίτημα διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Είναι ενδιαφέρον, μάλιστα, ότι οι έφηβοι πρωτοστατούν, ζητώντας από τους μεγάλους να πάρουν μέτρα για το κλίμα, γιατί πρωτίστως οι νεότεροι είναι αυτοί που θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων.
Πριν συνειδητοποιηθεί το πρόβλημα της κλιματικής απορρύθμισης οι πολιτικές εστίαζαν σε διάφορα, καθόλου αμελητέα, ζητήματα όπως α) μείωση των σοβαρών συνεπειών της κυκλοφορίας και του κόστους των, π.χ. ατυχημάτων, κορεσμού, ρύπανσης, θορύβου, απωλειών στις αξίες ακινήτων και επιχειρήσεων, υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, και β) υποστήριξη μεγάλης σημασίας πολεοδομικών και κοινωνικών παραμέτρων, π.χ. η ιστορία, το περιβάλλον, η κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή.
Τα ΣΒΑΚ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας περιορισμού των οικονομικών δαπανών και εξυγίανσης της οικονομίας κάθε χώρας, φωτίζουν την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας των πόλεων. Προωθούν επίσης την ανασυγκρότηση της δομής τους, ώστε αυτές, αν και χρησιμοποιώντας ήπια μέσα απέναντι στο ευαίσθητο αστικό περιβάλλον, να γίνουν ενεργειακά αποδοτικές και προσπελάσιμες. Τα ΣΒΑΚ οδηγούν στη χάραξη καινοτόμων προτεραιοτήτων, δίνουν έμφαση σε δημόσια συγκοινωνία, περπάτημα και ποδήλατο και προσβλέπουν σε πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα και μικρότερες ταχύτητες, σε υψηλής ποιότητας δημόσιους χώρους και ανθρώπινο περιβάλλον.
Οι προθέσεις είναι φιλόδοξες, αφού το Πράσινο Ταμείο του υπουργείου Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει 167 Δήμους ώστε να εκπονήσουν ΣΒΑΚ. Πράγματι πολλά είναι ήδη έτοιμα.
Για όλους εκείνους που ονειρεύονται μια διαφορετική Ελλάδα, πιο χαρούμενη και κεφάτη, πιο υγιή, ζωντανή, εμπνευσμένη και πιο ανθρώπινη, τα ΣΒΑΚ αποδεικνύονται ένας μεγάλος σύμμαχος. Πρόκειται για όλους όσοι, παρακολουθώντας τις πολιτικές που ασκούνται στην υπόλοιπη Ευρώπη, παίρνουν το θάρρος να φαντάζονται μια πιο υπεύθυνη στα παιδιά της και στον υπόλοιπο κόσμο Ελλάδα. Για αυτούς λοιπόν που πιστεύουν ότι δεν πάει άλλο και ότι, αν το χάσμα που χωρίζει τον τόπο μας από το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, αυτό θα είναι οικονομική αυτοκτονία, τα ΣΒΑΚ έπεσαν σχεδόν σαν ώριμο φρούτο. Η εκπόνηση των ΣΒΑΚ θα τους δώσει την ευκαιρία να εκδηλώσουν τις δικαιολογημένες αγωνίες τους, να προσελκύσουν και άλλους στη συζήτηση για την πόλη, να συμμετάσχουν στους σχεδιασμούς. Τα ΣΒΑΚ, μόνο έτσι, συλλογικά έργα που θα υποστηρίζονται από την τοπική κοινωνία, θα μπορέσουν να γίνουν πράξη και να δώσουν στις πόλεις μας νέες εικόνες, δρόμων με λιγότερα αυτοκίνητα, με πιο πολλούς πεζούς, ποδηλάτες, περισσότερα οχήματα δημόσιας συγκοινωνίας, πράσινο και δημόσιους χώρους.
Διαβάστε περισσότερα στο svak.gr!
bottom of page